Burgerzaal

Dit prachtige pand aan de Lange Hofstraat 4 werd in 1450 gebouwd als rechtbank. De zaal was eeuwenlang het toneel van stads- en regionale rechtspraak door de schepenen van Zutphen.

Later deed het gebouw dienst als vleeshuis, waar onder streng stadstoezicht vlees gekeurd en verkocht werd. In de negentiende eeuw was het gebouw zo bouwvallig geworden, dat men overwoog het pand te slopen. Deze plannen gingen gelukkig niet door en in 1896 werd de restauratie van de burgerzaal voltooid. Nu kun je, wanneer je naar de zware balkenconstructie van het dak kijkt, begrijpen waar de term "het schip van de kerk" vandaan komt. Het is als of je daarboven een omgekeerd schip ziet hangen.

Momenteel is de Burgerzaal een onderdeel van het "oude" gemeentehuis en is het niet vrij toegankelijk voor publiek. Er zijn echter regelmatig evenementen in de Burgerzaal waarbij deze wel wordt opengesteld. En één daarvan is op 8 oktober aanstaande de prijsuitreiking van het BONK. Dat belooft alvast een sfeervolle prijsuitreiking te worden!

De Burgerzaal ligt op loopafstand van het station te Zutphen (8 minuten). Het adres is: Lange Hofstraat 4, 7201 HV. Bent u van plan om met de auto te komen? Houd er dan rekening mee dat de binnenstad vanwege de optocht moeilijker te bereiken is met een auto. Hieronder vindt u een overzicht van parkeerplaatsen in Zutphen:

0
0
0
s2sdefault

tekst uitleg BONK 2016

logo Brouwersgilde De Roode Toren